Sidebar

Олимпијски комитет Србије, Спортски савез Србије,СО Петровац на Млави,Спортски савез Петровац и месна заједница Бистрица организовали су 13.Меморијалну трку ''Драгутин Томашевић''. Медијски спонзори су били РТВ Браничево и РТВ Млава Медија која је вршила директан пренос манифестације прко Лајв стрим спорт. Тв.На овој трци оборени су рекорди по броју учесника. Великану овога краја, првом олимпијцу-маратонцу, учеснику О.И. у Стокхолму 1912. рођеном у Бистрици, надомак Петровца на Млави, Драгутину Томашевићу у част трчало је 800 такмичара од предшколског узраста, ученика основних и средњих школа, сениора и сениорки.

Учешће су узеле школе и клубови из Ниша, Параћина, Ћуприје, Бора, Кучева, Лепосавића, Новог Пазара, Зајечара, Кучева, Пожаревца, Панчева, Зрењанина, као и такмичар из Кеније, док је промотер трке и ове године био наш прослављени атлетичар, саветник председника Спортског савеза Србије др. Дане Корица. Град на Млави био је Србија у малом.Петровац на Млави је још од јутарњих часова био у знаку Драгутина Томашевића, првога олимпијца. Чланови породице, представници локалне самоуправе,  посетили су спомен собу, као и гроб Драгутина Томашевић у његовој родној Бистрици где су положили венце.На тргу,испред споменика подигнутог у његову част, смењивала су се културно-уметничка друштва.

После подизања Олимпијске и Државне  заставе пред преко 3.000 гледалаца, пригодним говором Меморијал је отворио председник Организационог одбора Трке, председник општине Душко Нединић.Такмичење је започето  тркама предшколаца дечијег вртића,''Галеб'', наставили су основци и средњошколци.Од 18 часова стартовали су сениори и сениорке, укупно њих 61.Старт је био у Бистрици испред спомен чесме и олимпијске собе, а циљ на тргу Бате Булића.Рекордан је био број такмичара, али је оборен и рекорд стазе који је остварио  Мирко Петровић  (29.54,4,). Нови рекордер је Самуел Наибеи Киплимо из Кеније који је стазу претрчао за 28:48,63 минута коме
 је припало 30.000 динара, пехар, златна медаља и уметничка слика. Друго место освојио је Елзан Бибић (30.08,06) члан АК Нови Пазар, који се окитио сребром и уз то новчаном наградом у износу од 20.000 динара, док је трећи Дарко Живановић, АК.Шумадија - Крагујевац, са временом 31.46,70, коме је припала бронза и 15.000 динара.На четвртом месту нашао се Велимир Бојовић из АК Нишки Маратон, који је добио као награду 10.000 динара, док је пети Марко Ранковић,  из Лазаревца, задовољан са 5.000 динара и признањем.

Од сениорки најбоља је била Оливера Јевтић чланица АК Ужице која иза себе оставила Теодору Симовић из АК Нови Пазар  и Наташу Ћулафић из АК Партизан Београд.Ову беспрекорно организовану манифестацију, на старту у Бистрици, дуж стазе и тргу у Петровцу на Млави, испратило је око 8.000 гледалаца.

 

ФОТО ГАЛЕРИЈА

13. МЕМОРИЈАЛНА ТРКА "ДРАГУТИН ТОМАШЕВИЋ 2017"